Vad kostar det att öppna nattklubb?

Det kostar i genomsnitt cirka 4 miljoner kronor att starta nattklubb i Sverige. Den lägsta möjliga uppstartskostnaden är cirka 1 miljon kronor, och om du ska öppna en lyxig nattklubb kan slutpriset ligga på uppemot 7 miljoner kronor.

Om du istället ämnar öppna en bar eller ett mikrobryggeri med servering är startkostnaden lägre, och ligger i de fallen på cirka 200 000 till 900 000 kronor.

Men varför är det så dyrt att öppna nattklubb? Den frågan har många svar, som du ser nedan.

Tips: Ladda ner en mall för Excel, vari du listar samtliga kostnadsposter.

 

Fasta kostnader för att öppna nattklubb

 1. Serveringstillstånd: Den exakta summan varierar från kommun till kommun, men en nyansökan kostar i regel cirka 11 000 kronor.
 2. Köksutrustning: Om din nattklubb ska ha ett modernt kök tillkommer en investering på cirka 100 000 kronor.
 3. Renoveringsavgift: En genomsnittlig kostnad för att modernisera och anpassa lokalen ligger på cirka 30 000 till 80 000 kronor.
 4. Inventarier: Artiklar såsom mat, dryck, glas, tallrikar samt bestick måste köpas in, vilket i regel kostar cirka 60 000 kronor.
 5. Betalsystem: Ett modernt betalsystem kostar cirka 10 000 till 20 000 kronor, exklusive eventuell kostnad per betalning.
 6. Buffert: Det är en bra idé att ha en ekonomisk buffert på 50 000 som täcker oförutsedda avgifter.

 

Rörliga kostnader för att öppna nattklubb

 1. Kontorsmaterial: Du bör budgetera cirka 5 000 kronor månatligen för att köpa in kontorsattiraljer likt datorer, papper och pennor.
 2. Marknadsföring: En vanlig marknadsföringskostnad ligger på cirka 10 000 kronor månatligen.
 3. Försäkring: Kostar cirka 10 000 till 50 000 kronor månatligen.
 4. Reparationsavgifter: Det är en bra idé att öronmärka 15 000 kronor månatligen åt reparationer.
 5. El, vatten och avlopp: Denna kostnadspost ligger oftast på cirka 20 000 kronor per månad, men varierar beroende på nattklubbens storlek och skick.
 6. Lokalhyra: Ligger i regel på mellan 10 000 till 100 000 kronor månatligen, och varierar beroende på nattklubbens läge och skick. De bästa barerna i Stockholm har i regel en högre hyra i jämförelse med de bästa barerna i Västerås.

 

3 tips som är behjälpliga vid uppstarten

 1. Anställ rätt personal: De medarbetare som anställs ska ha en stor vana inom branschen, och du ska även komma ihåg att be om ett utlåtande från den förra arbetsplatsen.
 2. Tillämpa positiv förstärkning: Om du berömmer din personal när de gör rätt, istället för att skälla på dem när de gör fel, maximerar du möjligheten för ett gott arbetsklimat.
 3. Omvärdera dina behov kontinuerligt: Om du exempelvis anlitar en PR-byrå som tar hand om marknadsföringen ska den månatliga utgiften bära sig. När din nattklubb är välkänd kan det vara en bra idé att sköta din egen marknadsföring.

 

Att låna pengar för att öppna en nattklubb

Du kan låna pengar på många sätt. Ett blancolån, eller lån utan säkerhet, är en dålig och framförallt kostsam idé. Men ett privatlån med låg ränta, som låneförmedlaren Sambla kan bidra med, är ett betydligt mer hållbart alternativ.

I samband med att du ansöker om ett lån tar banken reda på huruvida du har många befintliga krediter eller inte. Om du exempelvis har 20 lån på 10 000 kronor vardera betraktar banken din ekonomi som oplanerad och stökig, medan ett stort lån på 200 000 kronor ger en signal som tyder på att du har en väl uppstyrd ekonomi.

Ett stort samlat lån ger oftast även en lägre ränta, då bankerna anser att de tar en mindre risk såvida ansökaren endast har ett samlat lån. En normal räntekostnad för smålån ligger på cirka 15 till 40 %, medan stora lån på över 200 000 kronor i regel medför en årsränta på 5 till 10 %.

Sambla hjälper dig att samla dina befintliga lån, vilket maximerar dina möjligheter att både få en låg ränta samt för att bli beviljad ett lån för en nattklubb.

Lämna en kommentar